Katanija je drugi po veličini grad na Siciliji. U baroknom je stilu i kažu da je sive boje jer je lava korišćena u njegovoj izgradnji. Nalazi se ispod Etne pa je više puta uništavan i ponovo izgrađivan. Ovo daje na posebnom šarmu kada se vulkan razgrmi. Taj strah od živog vulkana meša se sa ushićenjem pred slikovitim krajolikom kada se tamo nadjete i radi vas intenzivno.

U centru grada  je Piazza Duomo, a jedna od glavnih ulica je Via Etnea, prepuna radnji i kafića.

Ovo sam ja videla, ovo je Katanja!

Organizovale smo putovanje u sopstvenoj režiji i istražile veze izmedju gradova, destinacije koje je lako posetiti iz naše baze u gradiću Praiola.  S obzirom da nas je spojila želja za istraživanjem bilja i cvetnih esencija nije nam bilo teško da se uklopimo i iznajmljenim kombijem obiđemo razne destinacije na Siciliji. Katanja nam je privukla pažnju svojom arhitekturom.

Prednost Sicilije je u tome što je mesto gde može da se ide i van letnje sezone. Ovde se može naći dosta  živopisnih gradova prepunih istorijskih i antičkih lokaliteta, crkava, parkova, zabačenih sela i neobične raznovrsne morske obale. Van sezone je manja gužva, smeštaj je mnogo jeftiniji, a vreme ne otežava celodnevne šetnje.