Vulkan Etna je dobio naziv od grčke reči koja u prevodu znači „gorim“. Ovde su se susrele mitske priče na grčki i rimski način. Po grčkoj legendi ispod planine je sahranjeno čudovište sa stotinama glava čiji nemir izaziva erupcije, a po rimskoj iz vulkana se javlja zaštitnik koji gori zbog Venerinih neverstava. Šta god bilo, ovde nema opuštanja jer Etna uvek vri.

U središtu nacionalnog parka Etne je planina vulkan Etna okružena drugim planinama, poljima lave, šumama i nekoliko gradova. Tu je moguće šetati i planinariti po raznim uredjenim stazama u sva godišnja doba. Zimi ovde je moguće čak i skijati se.

Godine erupcija učinile su zemljište oko planine Etna izuzetno plodnim i dobrim za obradu. Ovde se uzgajaju agrumi, grožđe i povrće. Sve se uzgaja ručno jer postoji veliki rizik od erupcija. Ovo je jedno od velikih vinorodnih područja na Siciliji. Autentično grožđe „nerello mascalese“ i „nerello cappuccio“ i od njega se prevashodno pravi vino u mnogim vinarijama ovog kraja.

Zafferana je mesto sa prelepim pejzažima u prijatnom području za ljubitelje mira i prirode, oko 20 kilometara od Katanje. Odavde uglavnom počinju ekspedicije uspinjanja na vrh planine Etne I tu možete pronaći više od 60 staza različitog karaktera za upoznavanje krajolika.

Žičarom je moguće popeti se na vrh planine Etne.