Limasol Kipar – Lepote starog grada

O starom gradu

Stari grad Limasola sastoji se od niza uskih ulica koje se odvajaju od stare gradske ribarske luke. Ovo je veoma živopisno područje grada i podjednako je popularno među lokalnim stanovništvom i turistima. U starom gradu je dom živahnih trgovačkih ulica i intrigantnih istorijskih atrakcija.

Kako doći do starog grada

Ukoliko krenete u šetnju obalom iz stare luke obići ćete Park skulptura. Tu možete videti javne radove koje su dizajnirali poznati umetnici (George Tsaras, Helene Black itd). Detaljnije možete videti u mom prethodnom postu.

Park skulptura Limasol

Šetnju ćete začiniti predivnim krajolikom po mesečini slušajući blage talase kako zapljuskuju obalu.

Gradjevine starog grada

U samom centru nalazi se znameniti srednjovekovni dvorac koji je pretvoren u muzej. Ovo je jedno od mesta koja je obavezno videti na Kipru, po mojoj listi. Obavezno posetite trg ispred zamka i zaustavite se u nekom od lokalnih kafića. Preporučujem osvežavajuće piće u vidu destilovanog soka od grožđa.

Kiparski srednjovekovni muzej

Trgovine i pijaca u starom gradu

Ako prošetate ulicom Anekartisias naići ćete na mnoštvo radnjica za kupovinu tradicionalnih kiparskih suvenira, poput meda, maslinovog ulja, vina, bele čipke, posuđa ili kože. Ovde u krugu je gradska pijaca koja je otvorena od ponedeljka do subote i prodaje voće, povrće, meso i proizvode za domaćinstvo.

Urbana umetnost šaranja

Limasol je kolevka kiparske umetnosti prikazane na svakom koraku. Osim muzeja, skulptura i gradjevina tamo možete videti i jedinstvene murale, dosta osmišljenih grafita i prizora koji sami po sebi predstavljaju umetnost. Meni su i mačke i stare rustične ograde ostavljele utisak umetničkih eksponata.