Limasol Kipar – 7 stvari koje ne smete propustiti

  1. Šetnja obalom i park skulptura

S početka novog milenijuma kiparski i međunarodni vajari predstavili su svoja dela javnosti, oživljavajući obalska područja Limasola na jednom velikoj izložbi skulptura. Šesnaest skulptura i dalje stoji kao ostavština duž morske obale, čineći dragoceni gradski park. Šetnja ovim područjem je po meni najlepši način da se upozna grad pešice.

2. Dvorac u starom gradu

Dvorac u starom gradu je tekovina hiljadama godina stare evolucije ovog ostrva. Izgradjen je za vreme krstaških ratova, a nedavna iskopavanja otkrila su i vizantijsko utvrdjenje i baziliku u njenom temelju. Donji nivo postao je zatvor i takav je ostao do pedestih godina XX veka. Danas se u dvorcu Limassol nalazi izložba kovanica, oružja i grnčarije različitih faza u istoriji grada.

3. Pristanište i luka

Pristanište i luka su zaista impresivni, pogotovo ako zamislite koliko su sve te jahte skupe. Ovaj kraj grada naliči nekoj bogataškoj četvrti iz filmova. Besprekorno je čist i uredjen. Sve kuće su obojene pastelnim bojama. Čak i kafići i stambene zgrade izgledaju kao da su preuzeti iz nekog kataloga. Ono što je još zanimljivije, jeste da kada jednom napustite tu zonu, vidite obični Kipar sa svim njegovim različitostima.

4. Meze

Meze je odličan način da odjednom probate razne lokalne specijalitete. Umesto predjela kao kod nas što se poslužuje naseckano uz rakijicu, tako na Kipru možete probati zadovoljavajući obrok sastavljen iz brojnih malih jela. Tu će biti maslina, humusa, grilovanog povrća i salate uz pečeno meso ili ribu, u zavisnosti od vašeg izbora.Najbolja mesta za uživanje u Mezeu su tradicionalne taverne.

5. Plaže

Ladys mile plaža tamno sivog peska i mirnom plitkom vodom je popularna među lokalnim stanovništvom i posetiocima. Sadržaji na plaži uključuju sve sadržaje perfektno uređene plaže tokom letnje sezone. Ime je dobila po kobili britanskog guvernera koji je ovde provodio dane. Oblast je lokalno poznata po restoranima sveže ribe i tradicionalnoj kiparskoj kuhinji. Slano jezero Akrotiri, značajno močvarno područje u Evropi i stanište za ptice selice poput flaminga i čaplji tokom zimskih meseci, udaljeno je samo nekoliko minuta vožnje od plaže. U blizini se nalazi i vizantijski manastir Svetog Nikole od mačaka (Aiios Nikolaos ton Gaton).

6. Autentična sela u okolini Limasola

7. Vinarije

Ko bude imao prilike neka obavezno poseti Limasolski festival vina koji se održava u septembru. Ja sam imala prilike da otkrijem mali ukus onoga što vinarija Aya Mavri nudi. Videla sam visoko uglađenu mašinu za preradu i upoznali su me sa procesom kako se proizvodnja vina prvobitno obavljala ručno i uz mnogo napornog rada. Posetila sam skladišne prostorije u kojima je bilo hiljade flaša u raznim gomilama. Sijale su na svetlosti i zaista je bilo prilično očaravajuće. Dali su mi oko 6 različitih uzoraka vina proizvedenog u Aya Mavri uz lokalni seoski hleb blagog ukusa anise, kao i lokalni sir – koji je suv i vrlo slan. Ovo je bilo veoma ukusno kao dodatak vinima koja smo probali.